Uchida Design Inc.設計:Fleur Pavilia會所

設計:Uchida Design Inc. | 項目地點:香港 | 類別:會所設計 | 2019-07-12 9871 92

Uchida Design設計了香港Fleur Pavilia高檔公寓的入口大廳及其會所的整個室內空間。水上雕塑“水舞”(Dancing Water)位于首層主入口,以輕柔的流水迎接住戶,帶給人一種輕松感。設計選擇柔和的色調打造寧和平靜的空間。設計師使用“水舞”雕塑的目的是創造一種能夠觸動人們思緒的環境藝術。伴隨著平靜的水流聲,住戶們步入了第一道邊界——通向他們住所的一道木質格柵門。電梯大廳內的玻璃墻上的花朵圖案暗示著會所樓層的明亮花園。

Uchida Design designed the overall interior of the clubhouse and the entrance lobby area of luxury condominium “Fleur Pavilia” in Hong Kong. The aqua-sculpture “Dancing Water” welcomes residents with soft water flow giving a sense of relief at the ground floor main entrance. The subdued tone was chosen for calm and composed space. Our intention of introducing “Dancing Water” was to create an environmental art that reaches people’s mind. Along with the sound of quiet water flow, the inhabitants step into the first border – a wooden lattice gate for their sanctuary. Then the light wall of the elevator lobby drops residents a hint the image of bright flower pavilion view on the clubhouse floor.


018-clubhouse-and-the-entrance-lobby-area-of-luxury-condominium-fleur-pavilia-in-hong-kong-china-by-uchida-design-inc-960x640.jpg

入口門廳

entrance lobby

水上雕塑“水舞”位于首層主入口,以輕柔的流水迎接著住戶,帶給人一種輕松感

the aqua-sculpture “Dancing Water” welcomes residents with soft water flow giving a sense of relief at the ground floor main entrance

019-clubhouse-and-the-entrance-lobby-area-of-luxury-condominium-fleur-pavilia-in-hong-kong-china-by-uchida-design-inc-960x625.jpg

電梯廳的木質格柵門與墻體上的花朵圖案

a wooden lattice gate and the light wall with flower pattern at elevator lobby 


會所位于三棟公寓塔樓的下方,作為住戶的公共空間,內部包括健身房、功能用房、圖書館等等,眾多空間中最突出的是擁有豐富植物的中央花園,走廊空間圍繞著花園,會所設施則布置在最邊緣的地方。設計師的目的是利用這個美麗的花園塑造人與自然相聯系的內部環境,在共享與私密空間之中形成柔性而又清晰的劃分。

Underneath three condo towers as communal space for residents, the clubhouse includes gymnasium, function rooms, a library and so on. Among them, the most significant feature of the project is a lush garden with plentiful plants at the center, the corridor space surrounds it and the clubhouse facilities are arranged around the outermost. We aimed to create an environment that connects people and nature making use of this beautiful garden feature while creating clear yet soft divisions between shared and private space.


會所平面圖

clubhouse plan

會所接待區域

clubhouse reception area  

擁有豐富植物的中央花園

a lush garden with plentiful plants at the center


傳統日式住宅中有一個被稱之為“緣側”(engawa)的空間,也就是所謂的房屋邊緣,這個區域作為面向庭院的游廊,發揮著連接住宅內部與外部的作用。因此,設計師將圍繞著花園的走廊區域作為緣側空間,融入室外景觀并連接內部每一處設施。緣側是一個邊界空間,設計應該簡潔質樸,同時,環境設計也是其中的一個基本要素。因此,設計師將這里設計為一個樸素極簡的“畫布”,主要空間中布置的家具和藝術品形成“繪畫”,共同構成整體景觀。

A traditional Japanese house has an area called “engawa”, the so-called edge of the house and used as a type of veranda that usually faces a courtyard. It has the role to connect the inside of the house with the outside. Accordingly, we considered the corridor space which encloses the garden as engawa, then the space becomes to merge the outdoor landscape and plays a role in connecting each facility. Such engawa is the borderland hence the basic design should be simple and neutral, but at the same time, the environmental design is also an essential element. Therefore we presented it basic, simple and minimal space as a “canvas”, while furniture and art being laid out in major space as a “painting”, and see them as the overall landscape.


003-clubhouse-and-the-entrance-lobby-area-of-luxury-condominium-fleur-pavilia-in-hong-kong-china-by-uchida-design-inc-960x626.jpg

圍繞著花園的走廊區域作為緣側空間,融入室外景觀并連接著內部每一處設施

the designers considered the corridor space which encloses the garden as engawa, then the space becomes to merge the outdoor landscape and plays a role in connecting each facility  


分隔與邊界也是設計的關鍵,設計師認為這是人類識別空間的最重要元素之一,他們力求避免將分隔邊界設計的過于強硬和封閉,而是更加靈活,以柔性方式與公共區域和花園連接。具體而言,設計師采用其代表性茶室設計中的概念,借助竹格柵和日本和紙構筑柔軟透明的隔墻。由于其半透明的特點,白天自然光線可以穿透隔墻進入室內,夜晚則滲透室內光芒,形成漂浮的日式燈籠般的感覺并投射出編織圖案的陰影。在技術層面,設計師引入了日本工匠的竹編技藝和墻面和紙安裝工藝,最終為住戶提供了一個技藝精巧的空間。

The design of partitions and borders were another keys, we believe they are one of the most important elements of spatial recognition of human being. We tried not to design them being too solid and closed but designed more flexible to connect softly with the public area and the garden outer. Specifically, we applied the concept from our representative work of tearooms, creating soft and see-through partition walls using bamboo lattice and Japanese washi paper. For its translucent feature, it takes natural light during the day and glows like a floating Japanese lantern at night, casting weaving pattern shadows. Technically, we brought Japanese craftsmen for bamboo weaving and installing washi on the wall, as a result, it created the space of craftsmanship for the residents.


013-clubhouse-and-the-entrance-lobby-area-of-luxury-condominium-fleur-pavilia-in-hong-kong-china-by-uchida-design-inc-960x637.jpg

花園一側圖書館-內外空間以柔性方式連接

library near the garden-interior and exterior connect softly 


“門”的設計是為了創造一個邊界,促使空間形成柔性劃分。設計師借助大量有機元素的形態來體現“繪畫”感,如日本傳統固定墻和吊燈的“薄冰”紋以及家具的“樹干”形態或“花朵”圖案。

Designing the “Gate” was to create a border and it facilitated zoning as a soft division. We adopted many forms from organic elements to embody our “paintings”, such as Japanese traditional “thin ice” pattern for a fixed wall and a chandelier, and form of a “tree trunk” or a motif of “flower” for furniture pieces.


010-clubhouse-and-the-entrance-lobby-area-of-luxury-condominium-fleur-pavilia-in-hong-kong-china-by-uchida-design-inc-960x1440.jpg

派對空間-設計師借助大量有機元素的形態來體現“繪畫”感

party zone-designers adopted many forms from organic elements to embody “paintings”

功能房間

function rooms  

兒童學習空間與健身房

kids study room and gymnasium 

006-clubhouse-and-the-entrance-lobby-area-of-luxury-condominium-fleur-pavilia-in-hong-kong-china-by-uchida-design-inc-960x640.jpg

竹格柵分隔墻

bamboo lattice


設計賦予概念以具象的形式,設計師的任務是以最佳方式將實體與情感結合起來。因為這里是許多住戶舒適生活的場所,并且需要一個豐富且功能齊全的公共空間。設計師通過花園與內部空間的共鳴關系呈現設計概念,為寧靜城市生活打造了一片蔥郁的綠洲。

The design gives concepts a form and our task is to optimally combine practical aspect with emotive aspects. Because it is the place where many residents live comfortably and together, rich yet functional public space is required. We embodied the design by resonating the relations between the garden and inner space, and we believe it brought a lush oasis of tranquil city living.


花園及運動區夜景

night view of the garden and sports zone


項目信息

項目名稱:Fleur Pavilia

設計師:Uchida Design Inc.(Manabu Suzuki,Yohei Takahira)

地址:香港北角啟源街1號

客戶:新世界發展有限公司

項目類型:住宅

建筑面積:GF 222.8平方米,3F 2091平方米

完成時間:2018年10月

攝影:新世界發展有限公司Satoshi Asakawa

Project Details
Project Name: Fleur Pavilia
Designer:Uchida Design Inc.(Manabu Suzuki, Yohei Takahira )
Location:1 Kai Yuen Street, North Point, Hong Kong
Client: New World Development Company Limited
Project Types:Residential
Architectural Area:GF 222.8 square meter, 3F 2091 square meter
Completion:October 2018
Photography:Satoshi Asakawa, New World Development Company Limited

 
Uchida Design Inc.相關案例
  • Uchida Design Inc.設計:Fl...


設計腕兒×地產商

www.9882461.live \ 關于設計腕兒 About us \ 聯系我們 Contact us \ 智囊團 Brainpower  \ 設計腕兒×地產商 Designwire×Land Baron \

京ICP備15003767號-1
3A彩票苹果